Soft Work - Edward Barber & Jay Osgerby за Vitra

14.11.2019

Soft Work

От навлизането на компютъра в офиса до днес офис пространствата и трудовите навици не са претърпявали такава радикална промяна както сега. Обществени пространства се трансформират офиси – благодарение на комуникационните технологии, днес човек може да работи в лобито на хотела, в кафето на летището или дори в парка. От друга страна офисите стават обществени пространства – много компании създават открити и вдъхновяващи пространства в които техните вложители или външни посетители могат да разпуснат, да проведат среща, работят. Освобождаването на труд от обвързването с едно конкретно место, води до нови поведенчески модели в офиса, които се утвърждават все повече. Например – диванът се превръща в удобно работно место, дори и не това да е предназначението му от ергономична гледна точка.

Soft Work

С тези идеи Vitra и дизайнерите Edward Barber и Jay Osgerby проектират и разработват новата система мека мебел – Soft Work, в която обединяват експертиза от меката мебел за дома, офиса и публичните пространства. Вместо да създават работна среда фокусирана върху бюра, с диван тук там, Soft Work се превръща в естествен център, около когото могат да се разположат и работни станции, но не е задължително. Barber и Osgerby приемат това като дългосрочен процес. „ Офис бюрото върви по пътя на трапезарията – изчезва като архитип. Дните на бюрото отминават. Днес с мобилните технологии имате нужда просто да седнете някъде, или удобно да се настаните за да свършите малко работа. Това според нас е бъдещето.“ – споделят дизайнерите.

Soft Work предлага една разнообразна платформа, която предоставя както единични решения, така и решения за колективи. Освен ергономично сядане, ползващите я могат да имат практични масички, контакти и мрежово окабеляване. Сгъваемите маси и могат да бъдат издърпвани при нужда и след това прибирани, а добавянето на акустични панели създава место за спокойна и концентрирана работа. Благодарение на разнообразието от модули, Soft Work позволява на архитектите да структурират вътрешното пространство в сградата – да създадат специфични точки или дефинират гъвкави публични зони.

 

Всички това е възможно благодарение на сложната, но елегантна конструкция на Soft Work и интегрираните функционалности: масичките могат лесно да се преместват и така да оформят различни работни пространства, захранванията са разположени под възглавниците и могат просто да бъдат завъртяни нагоре при нужда, а шумопоглъщащите панели могат да обособяват зони. Всички функционални елементи са елегантно интегрирани в конструкцията на дивана. Заради дебелите си седалищни възглавници и подвижните си облегалки Soft Work е удобен и при продължително сядане.

Прави или извити елементи на единична или двойна платформа, масички, панели, подлакътници, мрежово и електрическо захранване, наред с невероятното разнообразие от дамаски и цветове предоставят невероятна възможност за създаване на най-удобната конфигурация за офис, coworking център, университети, публични пространства, летищни терминали или дори ресторанти.

Новини

26
Август
ЛЯТНА ВАКАНЦИЯ 23.08.21 - 29.08.21
Уважаеми клиенти, магазин The Project ще е в лятна ваканция в периода 29.08.22 - 05.09.22 г. ...
26
Април
Фантастични пейзажи в дома
С авангардния си силует столът Panton изглежда повече като стоп-кадър на вълнообразно движение отколкото като стол. Специал...
29
Април
Когато един дизайнер преобръща света на столовете с главата надолу
През 1958 г. датският вестник Fyns Social-Demokrat пише: „ Новият ресторант Kom Igen в парк Langesø е станал т...