Panton Chair Duo | Limited Edition

Със своя S-образен силует, столът Panton изглежда повече като стоп-кадър на вълнообразно движение, отколкото като стол. Специалната ограничена до 999 стола серия Panton Chair Duo, съчетаваща контрастни нюанси отпред и отзад, е израз на почитта към творчеството на датския архитект и дизайнер Вернер Пантон, който се е стремял да подчертае формата, силуета и емоциите от своите творби чрез използването на цветове.

Избраните цветови комбинации са свързани с легендарния проект Fantasy Landscape, който Вернер Пантон създава през 1970 г. за компанията Bayer – специален изложбени пространства Visiona 2 за мебелния панаир в Кьолн.

Столът Panton Duo е разработен от Vitra в сътрудничество със семейство Пантон. Следвайки същия принцип на производство като при Panton Chair Classic, той се отличава с лъскава лакирана повърхност, която отлично подчертава смелите цветове на различните комбинации. Предлагат се пет цветови комбинации за Panton Chair Duo в ограничена серия.

Изложбените пространства „Visona 2“ от 1970 г включват проекта Fantasy Landscape, създаден специално за това изложение. Стаята, в която е направена инсталацията, представя живи цветове и естествени форми, и е  сред главните акценти от неговото творчество. Творчеството на Вернер Пантон за проекта „Visiona 2“ се изразява не само в тази изключително различна стая в изложенията, но включва и широка гама от мебели, осветление, стенни покрития и текстил, специално за тази презентация. Някои от тях по-късно са адаптирани за серийно производство.

 

Вернер Пантон е една от най-влиятелните фигури в развитие на дизайна през 1960-те и 70-те години.

Още за Вернер Пантон

Прилагайки своя експериментален подход към формите и цветовете, той е запленен от потенциала на пластмасата, нов материал за това времето. Целта му била да създаде удобен стол от едно парче материал, който може да се използва навсякъде. След търсене на производител в продължение на няколко години, Пантон влеза в контакт с Vitra през 1963 г. Заедно те разработват Panton Chair, който е представен за първи път през 1967г.

Още от столовете Panton - Panton Chair Classic и Panton Junior

Още за историята на стола Panton научи тук.

Новини

26
Август
ЛЯТНА ВАКАНЦИЯ 23.08.21 - 29.08.21
Уважаеми клиенти, магазин The Project ще е в лятна ваканция в периода 29.08.22 - 05.09.22 г. ...
26
Април
Фантастични пейзажи в дома
С авангардния си силует столът Panton изглежда повече като стоп-кадър на вълнообразно движение отколкото като стол. Специал...
29
Април
Когато един дизайнер преобръща света на столовете с главата надолу
През 1958 г. датският вестник Fyns Social-Demokrat пише: „ Новият ресторант Kom Igen в парк Langesø е станал т...