Verner Panton


Дори цялото творчество на Вернер Пантон да бъде сведено само до едноименния стол „Пантон“, той пак ще бъде считан за основоположник на модерния дизайн. Със стола Panton и неговата пластмасова седалка, изработена за първи път с инжекционно формоване, той създава един от най-смелите дизайни на 20-ти век.

Роден на остров Фунен в Дания, Пантон учи архитектура в Кралската датска академия за изящни изкуства в Копенхаген. След като завършва през 1951 г., той чиракува при Арне Якобсен и е назначен да подпомага майстора на емблематичния стол Ant ™. Въпреки че е повлиян от органичния съвременен подход на Якобсен, Пантон за първи път се утвърждава в челните редици на авангарда с мебели, базирани на екстравагантни геометрични форми и използване на силни цветове, както се вижда в неговия Cone Chair (1958). Столът Panton,  който е проектиран през 1960 г., но е произведен за първи път през 1967 г. поради техническите си предизвикателства, ранното творчество на Вернер Пантон затвърждава репутацията му на оригинален и безкомпромисен дизайнер.

Работейки с производители като Fritz Hansen, Louis Poulsen и Vitra, Вернер Пантон без страх изпробва технологиите до ръба на техните възможности и създава дизайнерски икони, като лампата Flowerpot и Pantower. Дизайнът на единични предмети обаче не е фокуса на Пантон, а по-скоро дизайна на цели пространства и на допълващи се групи обзавеждане. Базирайки се на архитектурния си опит, Пантон проектира новаторски жилищни пространства, сливащи се подове, стени, мебели, осветление и текстил в изцяло оригинален и интегриран интериор. Белязани от характерните геометрични форми и интензивни цветове на Пантон, които са на върха на възникващите сюрреалистични усещания, тези пространства едновременно типизираха неговия подход и запечатваха наследството му.

Вернер Пантон умира през 1998 г. в Копенхаген. Преиздаването на негови дизайни от Vitra, както и ретроспекция на неговите творби, са изложени във Vitra Design Museum през 2000 г. и свидетелстват за специалната връзка между Vitra и Вернер Пантон.

Днес безброй музеи по света с гордост излагат негови творби. Такива прочути институции включват MoMA в Ню Йорк, Датския музей на изкуството и дизайна в Копенхаген и Музея на дизайна в Лондон. Винтидж продукти на Panton са невероятно търсени и достигат огромни суми при продажба.Новини

26
Август
ЛЯТНА ВАКАНЦИЯ 23.08.21 - 29.08.21
Уважаеми клиенти, магазин The Project ще е в лятна ваканция в периода 29.08.22 - 05.09.22 г. ...
26
Април
Фантастични пейзажи в дома
С авангардния си силует столът Panton изглежда повече като стоп-кадър на вълнообразно движение отколкото като стол. Специал...
29
Април
Когато един дизайнер преобръща света на столовете с главата надолу
През 1958 г. датският вестник Fyns Social-Demokrat пише: „ Новият ресторант Kom Igen в парк Langesø е станал т...