Стол Standard / Chaise Tout Bois | Jean Prouve, 1941

Chaise Tout Bois (в превод Стол от дърво) е единственият стол от френския конструктор и дизайнер Жан Пруве, който е направен изцяло от дърво. Дизайнът е много подобен на известния стол на Prouvé - Standard, но металната основа е заменена от дърво поради дефицита на метал по време на Втората световна война.

             

Дизайнът на Chaise Tout Bois се базира на намерението на Prouvé да осигури допълнителна здравина в точката на преход между седалката и облегалката, където теглото на товара на човешката анатомия е най-голямо. Профилът на конструкцията на задните крака и облегалката напомня за идеята му за поемане на човешкия товар, която типична характеристика на дизайните на Prouvé както при създаване на мебели, така и при архитектурните решения.

По време на войната Пруве създава няколко прототипа на този стол с цел да тества структурната му здравина, съединяващите елементи, положението на краката и връзката между седалката и облегалката. Избраният вид дърво зависи от наличното по това време. След войната отново е имало достатъчно количество дъб, който поради своята твърдост и здравина често се използвал във Франция за изграждане на кораби и катедрални покриви. Тъй като тези свойства са идеални и за един изцяло дървен стол, Chaise Tout Bois в крайна сметка е направен от дъб и шперплат. Предлага се и във варианти с тъмен цвят.

През 1947 г. Пруве печели награда за Chaise Tout Bois в състезанието „Meubles de France“ – „Мебели от Франция“. Концепцията на състезанието е да се открият привлекателни, висококачествени и масово произвеждани мебели, които да отговарят на следвоенните нужди на обществото – да бъдат подходящи за бежанци и млади семейни двойки. По-късно Chaise Tout Bois е заменен от версия в метал и дърво, която след това отново е заменена от Модел № 305, който по същия начин комбинира метална основа с дървена седалка и облегалка. Това е известния днес стол Standard.

Chaise Tout Bois от Vitra съответства на един от дизайнерските варианти на Жан Пруве от 1941 г., чиято конструкция не изисква нито един винт. Височината и геометрията на седалката са същите като тези на стола Standard. Докато стоманените тръби са достатъчни за предни крака, задните крака са направени от обемни кухи секции, за да пренасят основната тежест до пода. Топла външност и усещане за дърво контрастират с практичния дизайн, който е типично за функционалния подход на Prouvé.

Новини

26
Април
Фантастични пейзажи в дома
С авангардния си силует столът Panton изглежда повече като стоп-кадър на вълнообразно движение отколкото като стол. Специал...
20
Август
ЛЯТНА ВАКАНЦИЯ 23.08.21 - 29.08.21
Уважаеми клиенти, магазин The Project ще е в лятна ваканция в периода 23.08.21 - 29.08.21 г. ...
29
Април
Когато един дизайнер преобръща света на столовете с главата надолу
През 1958 г. датският вестник Fyns Social-Demokrat пише: „ Новият ресторант Kom Igen в парк Langesø е станал т...