Отвъд дизайна: стола Panton

09.03.2021

Столът Panton с емблематичен дизайн откриваме в домове, музеи и ресторанти по целия свят. Известен още като S Chair, благодарение на конзолния си силует, едноименният стол на Вернер Пантон е революция в модерното производство на мебели.

За първи път Вернер Пантон проектира стола Panton през 1959 г. , производството му става възможно едва през 1967г. благодарение на швейцарската компания Vitra. Като един от най-перспективните дизайни в средата на века, пластмасовият конзолен стол, направен от един-единствен материал, е поразителна скулптура, изработена от издръжлив и лесен за почистване полипропилен. Накратко казано, столът Panton революционизира модерното производство на мебели.

Изпробването на материалите до ръба на техните възможностти е било страст на Вернер Пантон, който винаги е подхождал към дизайнерските предизвикателства по нетрадиционен начин. Смята се, че една купчина пластмасови кофи, поставени една в друга, е вдъхновила Panton да проектира стол, изработен от пластмаса, който може да се подрежда един в друг. Той започва да създава скици още през 50-те години и дизайнът веднага се откроява, защото отхвърля дървото. По това време дървото е бил предпочитан материал от съвременниците на Пантон.

Открояващият се силует на стола го отличава от най-популярните дизайни на епохата. Представянето му през 1967 г. в датското дизайнерско списание Mobilia, предизвиква сензация и впоследствие столът Panton се превръща в задължителен елемент от Pop Art интериора.

През следващите години столът Panton участва във фотосесии и кампании по целия свят. Например, една от най-известните му изяви е през 1955г. в списанието Vogue, където е публикувана снимка на голата Кейт Мос седнала върху стола Panton.

"Изборът на цветове не трябва да бъде случайно, а съзнателно решение. Цветовете имат значение и функция." - Вернер Пантон

        

Как е замислен стола Panton?

Целта на Вернер Пантон е била да създаде лек и удобен стол, изработен от едно парче пластмаса. Отнело е няколко години, докато открие подходящия производител. Започва да си партнира с Vitra през 1963 г., и през следващите 4 години престижният производител разработва стола Panton.

Докато оригиналният дизайн на Vitra е направен с помощта на фибростъкло, днешният модел е изработен от шприцована пластмаса. Модерни машини оформят всеки стол с помощта на десет-тонна форма и нагрята термопластика. След като се охладят, специалистите завършват ръчно пантонския стол, така че всеки да бъде с възможно най-изисканото покритие.

За дизайнера Вернер Пантон

Роден на остров Фунен в Дания, Вернер Пантон учи архитектура в Кралската датска академия за изящни изкуства в Копенхаген. След като завършва през 1951 г., той чиракува при Арне Якобсен и е назначен да подпомага майстора на емблематичния стол Ant ™. Въпреки че е повлиян от органичния съвременен подход на Якобсен, Вернер Пантон за първи път се утвърждава в челните редици на авангарда с мебели, базирани на екстравагантни геометрични форми и използване на силни цветове, както се вижда в неговия Cone Chair (1958).

"Основната цел на моята работа е да провокирам хората да използват въображението си и да направя обкръжаващата ги среда по-вълнуваща." - Вернер Пантон

Вернер Пантон умира през 1998 г. в Копенхаген. Преиздаването на негови дизайни от Vitra, както и ретроспекция на неговите творби, са изложени във Vitra Design Museum през 2000 г. и свидетелстват за специалната връзка между Vitra и Вернер Пантон.

Днес безброй музеи по света с гордост излагат негови творби. Такива прочути институции включват MoMA в Ню Йорк, Датския музей на изкуството и дизайна в Копенхаген и Музея на дизайна в Лондон. Винтидж продукти на Вернер Пантон са невероятно търсени и достигат огромни суми при продажба.

Новини

26
Август
ЛЯТНА ВАКАНЦИЯ 23.08.21 - 29.08.21
Уважаеми клиенти, магазин The Project ще е в лятна ваканция в периода 29.08.22 - 05.09.22 г. ...
26
Април
Фантастични пейзажи в дома
С авангардния си силует столът Panton изглежда повече като стоп-кадър на вълнообразно движение отколкото като стол. Специал...
29
Април
Когато един дизайнер преобръща света на столовете с главата надолу
През 1958 г. датският вестник Fyns Social-Demokrat пише: „ Новият ресторант Kom Igen в парк Langesø е станал т...