Столовете - икони на VITRA

10.03.2021

Столът включва в себе си много в малка опаковка: инженерство, материали, практичност, и най-вече въображение. Може да обичате диван, легло или маса, но те не притеглят сърцето ви така, както го прави перфектният стол. Той, повече от всичко, символизира сливане формата и функцията - столът е изкуство.

Златната епоха на модерния стол е 20-ти век, когато технологичните иновации и нарастващата мобилност на хората накараха най-добрите дизайнери по света да се отдадат на творческото предизвикателство и да изпробват до краен предел новите материали и технологии. Столовете са като поп музиката. Защо някой автор на песни изобщо да се напряга след Джон Ленън или Пол Маккартни? Същото важи и за дизайна на столове след Чарлз и Рей Иймс. За щастие, великите умове не спират да го правят и резултатът е безброй вдъхновяващи хитове.

Показаните по-долу столове са символ на вечността в очите на обществеността. Те издържаха изпитанието на времето – всеки от тях изглежда толкова добре, колкото и първи път, когато е бил направен. Така че, насладете им се, както се наслаждавате на произведения на изкуството, и ако ви развълнуват, сдобийте се с един от тях и го настанете в хола, библиотеката или офиса си. Седейки на него, ще чувствате, че седите в част от историята на дизайна, достойна за музей.

Пластмасовият стол на Иймс

„Създаване на най-доброто от най-доброто за най-много хора и за най-малко средства “: с тези думи Чарлз и Рей Иймс описват една от основните си цели като дизайнери на мебели. Нито една от другите им творби не е толкова близо до постигането на този идеал, колкото пластмасовите столове. В продължение на години дизайнерската двойка изследва фундаменталната идея за еднокомпонентна седалка, излята в съответствие с контурите на човешкото тяло. След като експериментите с шперплат и алуминий през 40-те години дават незадоволителни резултати, търсенето им на алтернативни материали ги отвежда до армираната със стъклени влакна полиестерна смола.

Днес Vitra произвежда удобните седалките на пластмасовите столове Иймс от полипропилен, докато тези на столовете от фибростъкло се произвеждат от полиестерна смола, подсилена със стъклени влакна. Предлага се богат избор на цветове на седалките, както и опции за тапицерия за някои модели. Това позволява на клиентите да създават различни комбинации и да избират пластмасовите столове на Иймс за широко приложение - от трапезарии, дневни и домашни офиси до офисни работни помещения и конферентни зали; от ресторанти и кафенета до стаи за почивка и кафенета; от зони за изчакване и аудитории до тераси и градини.


  Алуминиевите столове на Иймс 

Алуминиевият стол е един от знаменитите дизайни на мебели през ХХ век. Чарлз и Рей Иймс замислят и разрабват този стол през 1958 г. за частната резиденция на колекционер на произведения на изкуството в Колумб, Индиана (САЩ). За своята конструкция дизайнерската двойка не използва черупчестата седалка на пластмасовия стол. Вместо това опъват здраво парче текстил или кожа между два алуминиеви странични елемента, създавайки еластична седалка. Столът се адаптира към тялото на седящия и е изключително удобен, дори без сложна тапицерия.

Столовете от т.нар. Aluminium Group включват няколко различни модела за използване в дома, офиса и обществени зони. Грациозният силует седи еднакво добре във всички видове интериори на дома и работното място.

Vitra произвежда столове Aluminium Group със същото превъзходно качество в продължение на десетилетия. Този опит им позволява да предложат 30-годишна гаранция за всички модели столове в групата Aluminium. В случай на производствен или материален дефект, Vitra подменя или поправя безплатно всички модели столове в Aluminium Group и Soft Pad Group за период от 30 години от датата на покупката. Това важи за столове, продадени след 1 септември 2003 г. Тази гаранция изключва повреди в резултат на нормално износване или неправилна употреба.


 Трапезарните столовете от шпертплат 

DCW (Dining Chair Wood) свидетелства за постигнатия успех от експериментите на Чарлз и Рей Иймс с формоване на шперплат в сложни форми. Това е първия стол от извит шперплат, произведен в индустриален мащаб, и обявен от Time за „Най-добър дизайн на 20-ти век“. Изработен изцяло от дърво, неговите триизмерно формовани форми отговарят на контурите на човешкото тяло, а дизайнът на този емблематичен стол остава съвременен и до днес, както когато е бил замислен за първи път. Столът от шперплат на Иймс по право се включва сред мебелите с органичен дизайн - мебели с плавни форми и меки извивки.


 

Standard | Jean Prouvé, 1934/1950

Столовете поемат тежестта на горната част на тялото на човека върху задните си крака. Инженерът и дизайнер Жан Пруве илюстрира това просто прозрение в своя отличителен дизайн за стола Standard: докато стоманените тръби са достатъчни за предните крака, тъй като те носят относително леко натоварване, задните крака са направени от обемни кухи елементи, които пренасят основното напрежение до пода.

Френският дизайнер, архитект и инженер Жан Пруве създава Standard през 1934 г. Този дизайн е ярък пример за ключова характеристика в създадените от Пруве мебели и архитектурни проекти, а именно значимостта на конструктивните изисквания.


 

Органичният стол | Chair Charles Eames & Eero Saarinen, 1940

Органичният стол - малък и удобен стол за четене - е разработен в няколко версии за конкурса „Органичен дизайн в обзавеждането на дома“ от 1940 г., организирано от Музея за модерно изкуство в Ню Йорк.

Със своите скулптурни форми дизайнът изпреварва времето. Поради липсата на подходящи производствени технологии, столът така и не влиза в производство. Едва през 1950 г. стана възможно да се произвеждат и предлагат на пазара седалки с ергономични форми в големи количества, какъвто е примера с известния пластмасов стол на Чарлз и Рей Иймс или стола-лале на Сааринен. Столът Organic се предлага и във версия с удължена облегалка и по-дълги и по-широки подлакътници - фотьойла Organic Highback.

 

Новини

26
Август
ЛЯТНА ВАКАНЦИЯ 23.08.21 - 29.08.21
Уважаеми клиенти, магазин The Project ще е в лятна ваканция в периода 29.08.22 - 05.09.22 г. ...
26
Април
Фантастични пейзажи в дома
С авангардния си силует столът Panton изглежда повече като стоп-кадър на вълнообразно движение отколкото като стол. Специал...
29
Април
Когато един дизайнер преобръща света на столовете с главата надолу
През 1958 г. датският вестник Fyns Social-Demokrat пише: „ Новият ресторант Kom Igen в парк Langesø е станал т...