Еволюцията на конзолния стол

09.03.2021

Вече 80 години VITRA е семеен бизнес и вярва в дълготрайните връзки с клиенти, служители и дизайнери, вярва в качествените продукти, устойчивия растеж и силата на добрия дизайн. Създаването на иновативни продукти и концепции съвместно с велики дизайнери е същността на бизнеса им. Със своите класики Vitra представя новаторския дизайн на ХХ век.

С обновения модел на стола EVO-C и актуализацията на съвременния стол Panton - един от добре познатите класики, Vitra представя една почти забравена типология на стола – конзолната, отново в светлината на прожекторите.

PANTON | EVO-C

Седалката и облегалката на конзолния стол се поддържат изцяло от предните му крака. Почти вековна, тази типология за сядане е резултат от възможностите, създадени след изобретяването на стоманени тръби, които не се нуждаят от съединяване (seamless), в края на XIX век. Силен, елегантен и относително лек материал, стоманените тръби позволяват на стола да се държи прав без да е нужна поддръжка на задни крака. Първият конзолен стол е проектиран от холандския архитект Март Стам през 1926г.

Всички най-ранни конзолни конструкции са използвали тръбни стоманени рамки, включително някои знаменити модели на архитекта и учителя на Баухаус Марсел Бройер в края 20-те. Почти 80 години по-късно Маартен Ван Северен преразглежда този метод на конструкция със своя малък стол за подреждане един в друг - .05. Полиуретанова седалка, поддържана от най-малката метална рамка, този дизайн от 2004 г. съчетава мека седалка и гъвкава облегалка с изненадващ комфорт.

.05

Първият неметален конзолен стол е проектиран от финландския архитект Алвар Аалто през 1931 г. Използвайки две U-образни дървени рамки, той окачва едно цяло парче огънат шперплат, за да образува плавна, моно формена седалка и облегалка. Междувременно, също в началото на 30-те години, холандския архитект и дизайнер на мебели Герит Ритвелд разработва свой собствен вариант на стола Зиг-Заг. Изработен от четири дървени плочи, този стол е със забележителния Z-силует, чиято идея е била да напомня парче огънат материал.

Еволюцията на пластмасите през края на ХХ век позволи на датския дизайнер Вернер Пантон да създаде първия изцяло от пластмаса конзолен стол Panton през 60-те години. Проектиран още през 1960 г., столът Panton най-накрая е произведен, след много технически експерименти, през 1967 г.


PANTON

През 2008 г. Константин Грчич, преразглеждайки възможностите на материала, представя значително подобрен, изцяло пластичен модел Myto. Столовете Panton и Myto са едновременно произведени от моно блокове – направени са от един материал, и са моно-формени. Така, те споделят семейна прилика: характерен външен вид на застинал динамизъм, на движение, блокирано за миг.


MYTO

В пълен контраст, столът EVO-C, проектиран през 2020 г., е изцяло пластмасов конзолен стол, който отново преразглежда изправената форма на тръбните стоманени конструкции от 20-те години. Като такъв, той сякаш е помирение на двете направления в дизайна на конзолния стол. Премахвайки излишните детайли, този полипропиленов стол съчетава грациозността на ранния дизайн на Бройер със стабилността и издръжливостта на новото хилядолетие. Когато е незает, малката скулптурна форма игриво напомня за отсъстващия си собственик.

EVO-C

 

Новини

26
Август
ЛЯТНА ВАКАНЦИЯ 23.08.21 - 29.08.21
Уважаеми клиенти, магазин The Project ще е в лятна ваканция в периода 29.08.22 - 05.09.22 г. ...
26
Април
Фантастични пейзажи в дома
С авангардния си силует столът Panton изглежда повече като стоп-кадър на вълнообразно движение отколкото като стол. Специал...
29
Април
Когато един дизайнер преобръща света на столовете с главата надолу
През 1958 г. датският вестник Fyns Social-Demokrat пише: „ Новият ресторант Kom Igen в парк Langesø е станал т...