Фантастични пейзажи в дома

26.04.2022

С авангардния си силует столът Panton изглежда повече като стоп-кадър на вълнообразно движение отколкото като стол. Специалната лимитирана серия Panton Chair Duo, истинско предизвикателство към ценителите на световния модерен дизайн, е последната разработка на швейцарската компания Vitra в сътрудничество със семейство Пантон.

Лимитираната серия е израз на почитта към творчеството на датския архитект и дизайнер Вернер Пантон, който винаги се е стремял да подчертае формата, силуета и емоциите на творбите си чрез използването на цветове.

Столовете Panton Chair Duo съчетават контрастни нюанси и следвайки оригиналната форма, предлагат съвременно виждане към интериорния дизайн на новото хилядолетие.

Избраните цветови комбинации са свързани с легендарния проект Fantasy Landscape, който Вернер Пантон създава през 1970 г. за компанията Bayer – специални изложбени пространства Visiona 2 за мебелния панаир в Кьолн.

 

Гениалният датски архитект и дизайнер винаги е бил уникален в способността си да стимулира възприятието на хората за интериорния дизайн. Със своите грандиозни концепции за домове, офиси, изложения и ресторанти той нарушава често правилата по отношение на класическото разбиране за това как да живееш и да действаш във всякакъв вид интериорен пейзаж.

Когато създава среда, Вернер Пантон използва различни дизайнерски инструменти, но винаги предпочита формите и цветовете, които са свързани с човешките сетива, емоции и поведение.

„Когато създаваме среда, планирането на цветовете е от жизненоважно значение. Не е достатъчно да се каже, че червеното е червено, а синьото е синьо. Аз самият обикновено работя с успоредни цветове, чиито нюанси следват един друг в спектъра. По този начин може да се контролира цветовата температура в стаята и така да се създаде определено настроение", казва Пантон.

Столът Panton с емблематичен дизайн откриваме в домове, музеи и ресторанти по целия свят. Известен още като S Chair, благодарение на конзолния си силует, едноименният стол на Вернер Пантон е революция в модерното производство на мебели.

За първи път Вернер Пантон проектира стола Panton през 1959 г., но производството му става възможно едва през 1967 г. благодарение на швейцарската компания Vitra.

Като един от най-перспективните дизайни в средата на века, пластмасовият конзолен стол, направен от един-единствен материал, е поразителна скулптура, изработена от издръжлив и лесен за почистване полипропилен.

Накратко казано, столът Panton революционизира модерното производство на мебели.

Открояващият се силует на стола го изстрелва мигновено на първо място сред най-популярните дизайни на епохата. Представянето му през 1967 г. в датското дизайнерско списание Mobilia предизвиква сензация и впоследствие столът Panton се превръща в задължителен елемент от модерните попарт интериори.

Затова не е случайно, че той често участва във фотосесии на престижни международни издания и рекламни кампании по целия свят. Една от най-известните му изяви е във Vogue, в сесия с Кейт Мос, седнала гола върху стола Panton.

"Изборът на цветове не трябва да бъде случайно, а съзнателно решение. Цветовете имат значение и функция", споделя маестрото на съвременния дизайн.

И допълва: „Основният фокус на моята работа е върху цялостния резултат. Взаимодействието с обстановката е много по-важно от това да избереш единичен предмет. Всичко в стаята: мебели, текстил, осветление и цветове, трябва да се разглежда като едно цяло. Атрактивна обстановка може да бъде създадена, само ако всички нейни компоненти са наистина овладени."

 

Вернер Пантон винаги се е стремил да създаде усещане за благополучие. Затова и много прецизно изследва въздействието на цветовете върху човешките емоции. За него е основополагащо да разбере как цветовете влияят на настроението. Той изучава техните психологически последици от ранния си живот и активно прилага тези знания в пространствата, които създава за компании и индивидуални клиенти. Едно от основните му убеждения е било също, че цветовете трябва да се виждат и оценяват заедно – никога сами за себе си.

Ето защо, изразявайки дълбока почит към революционера в дизайна на 60-те години на миналия век – Вернер Пантон, швейцарската компания Vitra предлага днес един ексклузивен продукт - Panton Chair Duo. Върху оригиналната конзола на стола Panton, превърнал се в емблема на времето си и присъстващ в постоянните експозиции на най-реномираните музеи за модерно изкуство в света, се появяват 2 цвята във вълнуващо съчетание.

Столът Panton Duo е разработен от Vitra в сътрудничество със семейство Пантон. Следвайки същия принцип на производство като при Panton Chair Classic, той се отличава с лъскава лакирана повърхност, която отлично подчертава смелите цветове на различните комбинации.

Предлагат се пет цветови комбинации за Panton Chair Duo в лимитирана серия от 999 броя за целия свят.

Още за лимитираната серия Panton Duo прочетете тук.

Новини

26
Август
ЛЯТНА ВАКАНЦИЯ 23.08.21 - 29.08.21
Уважаеми клиенти, магазин The Project ще е в лятна ваканция в периода 29.08.22 - 05.09.22 г. ...
26
Април
Фантастични пейзажи в дома
С авангардния си силует столът Panton изглежда повече като стоп-кадър на вълнообразно движение отколкото като стол. Специал...
29
Април
Когато един дизайнер преобръща света на столовете с главата надолу
През 1958 г. датският вестник Fyns Social-Demokrat пише: „ Новият ресторант Kom Igen в парк Langesø е станал т...