Стол Panton | Verner Panton, 1960

Столът Panton революционизира модерното производство на мебели. Лесно разпознаваемият конзолен силует е творението на легендарния датски дизайнер Вернер Пантон, който в сътрудничество с Vitra, разработва в продължение на много години разнообразие от модели на първият стол в света, произведен от едно парче пластмаса.

Изпробването на материалите до ръба на техните възможностти е било страст на Вернер Пантон, който винаги е подхождал към дизайнерските предизвикателства по нетрадиционен начин. Неговият стол за конзолно подреждане Panton (1960) е първият произведен от мономатериал и първият моноформен стол, който непрекъснато се актуализира от Vitra благодарение на технологичните иновации на пластмасата. Поразителна като модерна скулптура, столът е изработен от едно парче здрав, гъвкав полипропилен, издръжлив и лесен за почистване.

Столът Panton е произвеждан в голямо разнообразие от цветове и цветови комбинации през цялата си над 50-годишна история. През десетилетията, цветовата палитрата отразява отношението към цветовете на дизайнера Вернер Пантон, както и променящите се вкусове на съответната епоха. Защото, както веднъж Пантон казва: „По-удобно седиш върху стол, чийто цвят харесваш.“

Още за невероятната история на стола Panton и неговия създател Вернер Пантон прочети в статията "Отвъд дизайна: стола Panton".

Новини

26
Август
ЛЯТНА ВАКАНЦИЯ 23.08.21 - 29.08.21
Уважаеми клиенти, магазин The Project ще е в лятна ваканция в периода 29.08.22 - 05.09.22 г. ...
26
Април
Фантастични пейзажи в дома
С авангардния си силует столът Panton изглежда повече като стоп-кадър на вълнообразно движение отколкото като стол. Специал...
29
Април
Когато един дизайнер преобръща света на столовете с главата надолу
През 1958 г. датският вестник Fyns Social-Demokrat пише: „ Новият ресторант Kom Igen в парк Langesø е станал т...